Nieuws /

HARDLOPEN BIJ WARME TEMPERATUREN

Oververhitting
De laatste jaren heeft hardlopen bij warme weersomstandigheden veel aandacht gekregen in de media. De kans op hitteproblemen is het meest aanwezig wanneer de temperatuur plotseling erg stijgt in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Op dat moment zijn we nog minder gewend en op de temperaturen ingesteld. Bij warme omstandigheden wordt er meer vocht verloren door het zweten. Maar ook bij mildere temperaturen van zelfs onder of rond de 20 graden, kan een hardloper oververhit raken door de inspanning die wordt geleverd. Vooral bij wedstrijden die op een relatief hoge intensiteit gelopen worden (1 tot 1,5 uur inspanning) is de kans op problemen in de hitte vergroot. De volgende aandoeningen kunnen zich voordoen:

Hittekramp
Een veel voorkomende hitte-aandoening is kramp. Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de spieren, meestal de kuitspier. Dit is het gevolg van een combinatie van vochtverlies en een grote en/of langdurige belasting van je spieren. De behandeling bestaat uit het voorzichtig rekken van de verkrampte spier én het aanvullen van het vochtverlies door (sportdrank) te drinken.

Hitte-uitputting
Een hitte-uitputting kan optreden als het lichaam door de inspanning meer warmte genereert dan het kwijtraakt. Zoals reeds vermeld is het risico hierop het grootst bij warme, vochtige omstandigheden, als er te weinig gedronken is voor en/of tijdens de inspanning en als er te warme kleding gedragen wordt. Hitte-uitputting geeft een griepachtig beeld. De temperatuur van het lichaam zal door de inspanning vaak opgelopen zijn tot tegen de 40 graden. De hardloper heeft vaak hoofdpijn, is misselijk en kan het gelopen tempo niet meer vasthouden. Op tijd ingrijpen is van belang omdat een hitte-uitputting over kan gaan in een hitteberoerte (zie verder). De behandeling van een hitte-uitputting bestaat uit het neerleggen van de persoon op een koele plek en het koelen van het lichaam door icepacks te leggen in hals, oksel, nek en lies of door de persoon met stromend koud water of koude natte handdoeken te koelen.

Hitteberoerte
Een hitteberoerte is een zeer ernstig hitteletsel, wat bij niet of te laat ingrijpen tot overlijden kan leiden. Vroegtijdige herkenning en behandeling is dus van groot belang. Bij een hitteberoerte is de lichaamstemperatuur tot boven de 40 graden opgelopen en functioneert het zenuwstelsel niet meer normaal. Symptomen die hierbij optreden zijn: hoofdpijn, verwardheid, coördinatieverlies, stuiptrekkingen en bewustzijnsverlies. De behandeling van de hitteberoerte bestaat uit het snel en intensief koelen van het lichaam middels icepacks, koud stromend water of een koudwaterbad. Belangrijk om te beseffen is dat een hitteberoerte al kan optreden op dagen dat de temperatuur 20 graden is; het hoeft dus niet eens extreem warm te zijn! Maar hoe kan ik de risico’s op oververhitting gerelateerde gezondheidsproblemen dan verminderen? Wij geven een aantal tips!

Mis niets en ontvang het laatste hardloopnieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief